Κατασκευή ιστοσελίδων... δωρεάν!

Ένα από τα πιο hot topics στον χώρο της κατασκευής ιστοσελίδων είναι η κατασκευή ιστοσελίδων... δωρεάν! Τι είναι όμως αυτό που ωθεί κάποιον να γράψει κάτι τέτοιο στην μηχανή αναζήτησης;

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν θα τις δούμε παρακάτω.

Ψάχνοντας για δωρεάν ιστοσελίδα, μπορεί κάποιος υποσυνείδητα να κάνει μια υπαρξιακή αναζήτηση, στον τρόπο εμπορικών συναλλαγών και διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών στην σύγχρονη κοινωνία.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ξυπνά μέσα του η έμφυτη ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών και αναζητά μία ιδεατή κοινωνία όπου τα πάντα υπάρχουν σε αφθονία και προσφέρονται δωρεάν.

Δεν αποκλείεται, ένας τέτοιος άνθρωπος να δέχτηκε επιρροές κατά την διάρκεια των παιδικών χρόνων από ανάλογες ιδεολογίες και κοινωνικές αντιλήψεις, με αποτέλεσμα (άσχετα τελικα τι ψηφίζει σήμερα) το υπερεγώ του να αναζητά την γαλήνη στην λανθάνουσα πραγματικότητα που θέλει το διορθωτικό της μέσω αυτορύθμισης.

Δωρεάν κατασκευή ιστοσελίδων... μύθος η πραγματικότητα;

Στην συγχρονη μυθολογία, φαίνεται ότι ιστορίες περνούν από στόμα σε στόμα και από copy σε paste, ή άλλες φορές εκπορεύονται από την εγκεφαλική λειτουργία, με αφορμή αληθοφανή φαινομενικά γεγονότα που τυγχάνουν της ανθρώπινης αντιλήψεως.

Οπότε με βάση τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι η κατασκευή ιστοσελίδων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δωρεάν σε περιπτώσεις όπου π.χ. ένα open source CMS στήνεται στον server χωρίς χρέωση.

Όμως η αφετηρία της υποθετικής παράθεσης, χρήζει διερεύνησης των δεδομένων σε πιο λεπτομερές επίπεδο.

Δηλαδή, θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να ισχυριστεί πως αντικειμενικά, έστω και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν χρεώσεις οι οποίες ίσως κακώς δεν λαμβάνονται υπόψη.

Τέτοια μπορεί να είναι π.χ. το κόστος σύνδεσης στο internet σε συνδυασμό με την κατανάλωση ρεύματος (προκειμένου να επιτευχθεί η αναζήτηση του τρόπου απόκτησης μιας δωρεάν ιστοσελίδας) ή το κόστος του καφέ, αν η εν λόγω αναζήτηση γίνει από internet cafe.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω επιπλέον παραδείγματα για τις "κρυφές χρεώσεις", αλλά θα αναφέρω μερικά ακόμη, όπως το παράδειγμα της τηλεφωνικής χρέωσης (ακόμη κι αν πρόκειται με προπληρωμένο δωρεάν χρόνο ομιλίας) για την τηλεφωνική επικοινωνία ή το κόστος της βενζίνης, taxi, θερμίδων για την πραγμάτωση μια επιτόπιας επικοινωνίας. Ακόμη και το χαρτζιλίκι στο ανίψι που "ξέρει από κομπιούτερ και κάνει ιστοσελίδες", μπορεί μάλλον να θεωρηθεί ως μια έμμεση χρέωση.

Ίσως οι αναφερόμενες χρεώσεις π.χ. λίγα ευρώ, να θεωρηθούν από κάποιους μικρές ή αμελητέες, όμως λαμβάνοντας υπόψη και το ROI ίσως θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλο σκοπό, μιας και στην περίπτωση της κατασκευής ιστοσελίδων... ότι πληρώσεις μπορεί και να το παίρνεις μπορεί και να μην το παίρνεις.

Οπότε, πιο μπορεί να είναι το συμπέρασμα για το αν υπάρχει ή όχι, δωρεάν κατασκευή ιστοσελίδων; Η δημιουργία ενός λαϊκού δημοψηφίσματος μπορεί να μας δώσει την τελική απάντηση, γι' αυτό αφήστε κι εσείς ένα σχόλιο... δωρεάν!

/ Αυτό το έγραψα στις 12/09/2009 (04:16:46) /