Δυναμικά urls ή rewrite σε friendly urls;

Βλέπω γενικά, τις τελευταίες ημέρες, να υπάρχει προβληματισμός και συζητήσεις, ανάμεσα σε όσους ασχολούνται με web development ή/και SEO, αν τελικά είναι καλύτερο να μετατρέπονται τα dynamic urls σε friendly urls με την διαδικασία του rewrite.

Τι είναι το dynamic url; Ένα παράδειγμα:

http://www.vdimitris.gr/article.php?id=1&a=2

Τι είναι το friendly url; Ένα παράδειγμα:

http://www.vdimitris.gr/article/1/2/

ή

http://www.vdimitris.gr/article-1-2.html

Γενικά το friendly url, έχει μια πιο κατανοητή μορφή, χωρίς περίεργα σύμβολα παραμέτρων κλπ.

Έως την πρόσφατη ανακοίνωση του Google, ήταν γενικά "κοινά" αποδεκτό ότι τα friendly urls ήταν σίγουρα καλύτερα, από διάφορες απόψεις.

Με βάση τη δική μου πρακτική εμπειρία,

έχω δει από την μία πλευρά τα friendly urls να αντιμετωπίζουν όντως προβλήματα στο crawling, ορισμένες φορές (π.χ. σε μεγάλα url με τίτλους ή με ελληνικούς χαρακτήρες), και να σπάνε όταν κάνει το web robot το indexing.

έχω δει από την άλλη πλευρά τα dynamic urls να μην αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, ακόμη και στην περίπτωση που κουβαλάνε πάνω τους 4-5 παραμέτρους και το site να έχει πολύ καλές επιδόσεις στις μηχανές αναζήτησης. Φυσικά, εννοείται ότι κατά τα άλλα... το site πρέπει να είναι ok :-)

Οπότε πιο είναι το συμπέρασμα;

Αν για τον Α ή Β λόγο, αποφασίσουμε να κάνουμε rewrite σε μορφή friendly url, θα πρέπει κατά την γνώμη μου να γίνει με συνετό τρόπο, αποφεύγοντας τις υπερβολές, ενώ αν διατηρήσουμε σωστά τα dynamic urls μπορούμε να έχουμε ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα στο SEO της ιστοσελίδας.

/ Αυτό το έγραψα στις 27/09/2008 (18:24:14) /