Δωρεάν open source CMS... γιατί τα αποφεύγω

Είχαμε δει πως μπορεί κάποιος αρκετά εύκολα να αποκτήσει μια Δωρεάν δυναμική ιστοσελίδα με open source CMS. Σήμερα θέλω να εξηγήσω με λίγα λόγια γιατί προσωπικά τα αποφεύγω στην κατασκευή ιστοσελίδων.

Καταρχήν, πιστεύω ότι γίνεται αντιληπτό ότι αν είναι εύκολο να στήσει ένας απλός χρήστης ένα open source CMS και να το χρησιμοποιήσει, πόσο πολύ ευκολότερο είναι για εμένα :-)

Ας δούμε λοιπόν τα δύο βασικά "γιατί", από την δική μου οπτική γωνία:

1. Το θεωρώ κάπως οξύμωρο για έναν web developer, να μην φτιάχνει μόνος του ένα CMS που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του.

Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι μπορώ μόνος μου να φτιάξω σε 1-2 μήνες κάτι καλύτερο από ένα open source CMS, πίσω από το οποίο δουλεύουν πολλοί άνθρωποι για πολλούς μήνες ή χρόνια.

Αυτό που λέω είναι ότι προτιμώ να φτιάξω μόνος μου κάτι που θα με βολεύει στην εκάστοτε περίπτωση και δεν θα έχει τα περιττά στοιχεία ενός CMS γενικής χρήσης.

2. Τα open source CMS, είναι συνήθως πολύπλοκες εφαρμογές, τις οποίες για να κατανοήσεις πλήρως ώστε να αισθάνεσαι ότι έχεις το CMS υπό τον πλήρη έλεγχο σου, χρειάζεται μάλλον πολύ περισσότερο χρόνο απ' ότι να καθίσεις να φτιάξεις αυτό που χρειάζεσαι μόνος σου.

Δηλαδή, προτιμώ να φτιάξω μία εφαρμογή που να κάνει ακριβώς αυτό που θέλω και να μπορώ ανά πάσα στιγμή να την τροποποιήσω όπως θέλω, παρά να εξαρτώμαι από plugins, modules κλπ.

Βέβαια, χάνεις χρόνο για να κάνεις ένα custom CMS, ακόμη και ένα απλό (όταν το ξεκινάς από το μηδέν), αντί να πάρεις ένα έτοιμο και σε 5-10 λεπτά να είσαι "ready to go", όμως προσωπικά δεν το θεωρώ "άσκοπο χάσιμο χρόνου".

Είναι το κόστος, για να έχεις αργότερα την πολυτέλεια να γνωρίζεις τι εξυπηρετεί κάθε αρχείο του CMS και κάθε γραμμή του κώδικά του, που θα σου επιτρέψει αργότερα να ανταποκριθείς άμεσα σε ότι προκύψει.

/ Αυτό το έγραψα στις 04/09/2008 (21:33:19) /