Δωρεάν δυναμική ιστοσελίδα με open source CMS

Ένα δωρεάν open source CMS είναι μία επιλογή για κάποιον που θέλει μία δυναμική ιστοσελίδα. Στο internet υπάρχουν πολλά διαθέσιμα CMS τα οποία μπορεί κάποιος να κατεβάσει δωρεάν στον υπολογιστή του, να τα εγκαταστήσει σε ένα web server (εφόσον διαθέτει web hosting και domain name) και πάνω σε αυτά να στήσει την ιστοσελίδα του, προσθέτοντας το περιεχόμενο που θέλει.

Μια λίστα με μερικά από τα πιο γνωστά  δωρεάν CMS που μπορείτε να βρείτε στο internet:

Η εγκατάσταση ενός δωρεάν open source CMS, συνήθως είναι μία απλή διαδικασία, και έχει απλοποιηθεί ακριβώς για να μπορεί κάποιος με ελάχιστες γνώσεις γύρω από τις ιστοσελίδες να το στήσει και να το χρησιμοποιήσει.

Συνήθως τα open source CMS συνοδεύονται και με μία σειρά plug-in ή add-on, τα οποία και αυτά είναι πολύ εύκολα στην εγκατάσταση και προσθέτουν πρόσθετες λειτουργίες στο βασικό CMS ανάλογα με τις ανάγκες σε κάθε περίπτωση χρήσης τους.

Ακόμη, για την αλλαγή εμφάνισης του CMS, ώστε να μην μοιάζει εμφανισιακά με άλλα sites που το χρησιμοποιούν αλλά και να διαφοροποιηθεί από την βασική του εμφάνιση που εμπεριέχεται στο αρχικό πακέτο (που γίνεται το download), μπορούν εύκολα να βρεθούν εύκολα έτοιμα εναλλακτικά templates (που αυτομάτως μεταμορφώνουν το CMS) ή να δημιουργηθεί κάποιο καινούργιο, ανάλογο με το θέμα της ιστοσελίδας.

Ένα θέμα που χρειάζεται προσοχή στην χρήση των open source, είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Επειδή ο κώδικας των open source CMS είναι μεν διαθέσιμος αλλά και παράλληλα εκτεθειμένος σε κάθε ενδιαφερόμενο, κατά καιρούς ανακαλύπτονται κενά ασφαλείας. Γι' αυτό και τυχόν αναβαθμίσεις ασφαλείας, θα πρέπει να γίνονται το συντομότερο δυνατό.

update 04/09/2008: Δωρεάν open source CMS... γιατί τα αποφεύγω