Τι είναι το RSS : Really Simple Syndication

Το RSS (Really Simple Syndication) είναι ένας εύκολος τρόπος να λαμβάνετε ενημέρωση για νέες προσθήκες περιεχομένου από διάφορες ιστοσελίδες απευθείας στον υπολογιστή σας.

Το RSS Feed, είναι ουσιαστικά για τον χρήστη ένα link, για παράδειγμα το δικό μου RSS Feed για να παρακολουθείτε τα κείμενα που προσθέτω εδώ είναι το εξής: http://feeds.feedburner.com/vdimitris-posts

Για να μπορείτε να λαμβάνετε αυτόματα τις ενημερώσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το RSS Feed, μέσω ενός προγράμματος κατάλληλου για την ανάγνωση του (RSS reader). Οι σύγχρονοι web browsers, π.χ. Firefox ή Opera, διαθέτουν ενσωματωμένο RSS reader τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε για τα RSS feeds που σας ενδιαφέρουν.

Εναλλακτικά, υπάρχουν και ξεχωριστά προγράμματα ειδικά για την ανάγνωση των RSS feeds όπως για παράδειγμα το RSSOwl το οποίο είναι open source, δωρεάν διαθέσιμο για download και χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, το RSS reader που θα χρησιμοποιήσετε, εφόσον προσθέσετε σε αυτό τις RSS feeds που σας ενδιαφέρουν, θα ελέγχει αυτόματα σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε μισή ώρα) αυτά τα feeds και όταν βρίσκει κάποια νέα προσθήκη θα σας ενημερώνει ότι υπάρχει κάτι νέο για να διαβάσετε. 

Όπως πιστεύω να γίνεται αντιληπτό, το RSS είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, σε εκείνους που επιθυμούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε πολλές ιστοσελίδες, γιατί δεν χρειάζεται να τις επισκέπτονται όλες καθημερινά και να ελέγχουν για τυχόν νέες προσθήκες.

Εσείς απλά σερφάρετε online, και αν προκύψει κάτι νεότερο το RSS reader σας ενημερώνει :-)

Από τα παραπάνω, φαίνεται και η χρησιμότητα του να προσφέρει μία ιστοσελίδα ένα ή περισσότερα RSS feeds, προκειμένου να διευκολύνει τους επισκέπτες της.