Η διαφορά επισκεπτών και επισκέψεων στα στατιστικά

Ένα σημείο που καμιά φορά μπορεί να μπερδευτεί κανείς, κατά την μέτρηση της επισκεψιμότητας μιας ιστοσελίδας, είναι η διαφορά των επισκεπτών από τις επισκέψεις. Με μια γρήγορη ματιά μοιάζει να είναι το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχει διαφορά.

Ας δούμε μια απλή διαφοροποίηση στις έννοιες:

Με λίγα λόγια, ένας επισκέπτης πολύ πιθανόν να επισκεφτεί μια ιστοσελίδα 2 ή 3 φορές. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν μιλάμε για 1 επισκέπτη και 2 ή 3 επισκέψεις.

Ας δούμε πιο αναλυτικά, τι αναφέρει ως βοήθεια το Google Analytics:

Επισκέπτες: Χρήστης που επισκέπτεται τον ιστότοπό σας. Η αρχική περίοδος σύνδεσης από ένα χρήστη κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε εύρους ημερομηνιών θεωρείται ως επιπλέον επίσκεψη και ως επιπλέον επισκέπτης. Τυχόν μελλοντικές περίοδοι σύνδεσης από τον ίδιο χρήστη κατά την επιλεγμένη χρονική περίοδο θεωρούνται ως επιπλέον επισκέψεις, αλλά όχι ως επιπλέον επισκέπτες.

Επισκέψεις: Ο αριθμός επισκέψεων που έχουν πραγματοποιήσει οι επισκέπτες σας στον ιστότοπό σας (μοναδικές περίοδοι σύνδεσης που ξεκινούν όλοι οι επισκέπτες σας). Εάν ένας χρήστης παραμένει ανενεργός στον ιστότοπό σας για 30 λεπτά ή περισσότερο, οποιαδήποτε μελλοντική δραστηριότητα θα αποδίδεται σε νέα περίοδο σύνδεσης. Οι χρήστες που εγκαταλείπουν τον ιστότοπό σας και επιστρέφουν μέσα σε 30 λεπτά θα υπολογίζονται ως μέρος της αρχικής περιόδου σύνδεσης.

Δεν είναι σωστό λοιπόν όταν βλέπουμε π.χ. 1000 επισκέψεις, να λέμε ότι μας επισκέφτηκαν 1000 επισκέπτες, γιατί αν π.χ. κάθε επισκέπτης ήρθε από δυο φορές, τότε ουσιαστικά έχουμε 500 επισκέπτες. Άλλωστε υπάρχει στις αναφορές ξεχωριστό νούμερο μέτρησης για τους επισκέπτες.

Πρακτικά λοιπόν, είναι αναμενόμενο κοιτάζοντας τα στατιστικά επισκεψιμότητας μιας ιστοσελίδας να βλέπουμε συνήθως ως μέτρηση επισκεπτών ένα νούμερο μικρότερο από το νούμερο των επισκέψεων, κάτι το οποίο είναι λογικό αν το καλοσκεφτείς... ε;

/ Αυτό το έγραψα στις 07/02/2012 (00:52:26) /