Στην πρώτη θέση, μα... για ποια λέξη;

Στις συζητήσεις μου με ιδιοκτήτες ιστοσελίδων γύρω από τις μηχανές αναζήτησης και το SEO, αρκετά συχνά μου λένε... "εμείς ήδη βγαίνουμε στην πρώτη σελίδα" όμως προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, δηλαδή, στην δική μου ερώτηση "για ποια λέξη κλειδί;" εκεί αρχίζει να διαφαίνεται μια παρανόηση του όλου πράγματος καθώς...

σε ορισμένους φαίνεται να είναι επίτευγμα το να βγαίνεις πρώτος όταν κάποιος ψάχνει το domain name σου ή π.χ. την επωνυμία σου

...όμως γενικά αυτό είναι το αυτονόητο και κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, συνήθως χρειάζεται απλά να υπάρχεις :-)

Τώρα βέβαια όλη αυτή η περίτεχνα γραμμένη εισαγωγή είναι μάλλον κάπως μπερδέμενη και πιθανότατα αυτοί που θα έπρεπε να διδαχτούν κάτι από αυτό το ποστ να μην κατάλαβαν τίποτα μέχρι στιγμής, ενώ από την άλλη αυτοί που γνωρίζουν σε τι αναφέρομαι έχουν ήδη καταλάβει τι θέλω να πω όμως το ζητούμενο δεν είναι να καταλάβουν αυτοί που γνωρίζουν το θέμα αλλά αυτοί που δεν το γνωρίζουν, ώστε να διαφωτιστούν.

Ως εκ τούτου, αποφάσισα να γράψω και ενα παράδειγμα!

Ας πούμε ότι έχουμε το ξενοδοχείο με το όνομα "Ο καλοπερασάκιας Deluxe Spa Resort" στο νησί των ανέμων, την Μύκονο. Στην περίπτωση αυτή, το να βγαίνει η ιστοσελίδα του ως πρώτο αποτέλεσμα στις μηχανές αναζήτησης για την λέξη κλειδί "Ο καλοπερασάκιας Deluxe Spa Resort", δεν είναι κάποιο κατόρθωμα, απλά το αυτονόητο... ποιος άλλος (*) θα ήταν πιο σχετικό αποτέλεσμα από αυτόν τον ίδιο (;) Κατόρθωμα θα ήταν να έβγαινε πρώτος με μια λέξη κλειδί όπως π.χ. το "ξενοδοχείο Μύκονος", πράγμα βέβαια πολύ δύσκολο.

(*) Υπάρχουν και κάποιες τραγικές περιπτώσεις που ψάχνοντας για την επωνυμία, αντί για την επίσημη ιστοσελίδα να βγαίνουν κάποιες άλλες, αλλά αυτή είναι η εξαίρεση του κανόνα. Το λογικό και αναμενόμενο είναι να βγει πρώτη η επίσημη ιστοσελίδα.

Επιπλέον, για να το δούμε και από την πλευρά του χρήστη, το να ψάξει κάποιος για "Ο καλοπερασάκιας Deluxe Spa Resort", σημαίνει ότι ήδη γνωρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου ξενοδοχείου και ίσως ψάχνει κάποιες επιπλέον πληροφορίες για αυτό. Οκ, είναι βέβαια χρήσιμο να σε βρίσκουν αυτοί που σε ξέρουν ήδη, αλλά ένα βασικό ζητούμενο στο SEO είναι να σε βρίσκουν αυτοί που δεν σε ξέρουν, δηλαδή να έχεις την ευκαιρία να σε μάθουν αυτόι δεν υπάρχει περίπτωση να γράψουν ως λέξη κλειδί το όνομα σου και οι οποίοι είναι συγκριτικά πολλοί περισσότεροι.

Καταλήγοντας λοιπόν σε ένα συμπέρασμα, διαπιστώνω ότι αυτό θα πρέπει να είναι το εξής:

Αν νομίζατε ότι είναι κατόρθωμα να βγαίνει μια ιστοσελίδα πρώτη με το όνομα της, τότε θα πρέπει λογικά στο σημείο αυτό να έχετε αναθεωρήσει την άποψη σας αυτή και πλέον να σκέφτεστε για κάτι τέτοιο... "σιγά τα ωά"

/ Αυτό το έγραψα στις 07/09/2011 (04:53:16) /