Μηχανές αναζήτησης και SEO

Θέματα για τις μηχανές αναζήτησης και το SEO (search engine optimization). Πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των μηχανών αναζήτησης και την βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή κατάταξη τους στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Στην ενότητα αυτή, θα βρείτε επίσης και νέα / εξελίξεις από τον χώρο των μηχανών αναζήτησης.

Η διαφορά του address bar από το search box

browser

Σε αυτό το post θα δούμε την διαφορά του address bar από το search box στον browser καθώς και γενικότερα την διαφορά της μηχανής αναζήτησης (search engine) από το... "internet"

Στην 1η θέση από την πρώτη μέρα λειτουργίας της ιστοσελίδας...

Παλιότερα, στην προκαταρκτική συζήτηση με τον πελάτη, ένα θέμα που αναλύονταν συνήθως στα πλαίσια της "εκπαίδευσης του πελάτη" (αν υπάρχει τέτοιο πράγμα), ήταν η αξία των μηχανών αναζήτησης. Συχνά τότε ο πελάτης, ναι μεν είχε πάντα δίκιο, αλλά παράλληλα μπορεί να μην είχε χρησιμοποιήσει και το ίντερνετ, και απλά να τον είχε προτρέψει κάποιος να "διαφημιστεί" στο διαδίκτυο.

(not provided) Μια άλλη διάσταση της μέτρησης

Το τελευταίο διάστημα διαβάσαμε για την encrypted search και για την εμφάνιση του περίφημου "(not provided)" στα στατιστικά του Google Analytics και ήδη πλέον έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε να ανεβαίνει στις τοπ θέσεις της λίστας με τις λέξεις κλειδιά της εισερχόμενης κίνησης από οργανικά αποτελέσματα του Google.

Γράφτηκαν διάφορα X(*)τούτου, μουρμούρες/γκρινιά κυρίως, αλλά εγώ δεν θα σταθώ σε αυτά, θέλω να καταγράψω μια άλλη διάσταση...

Στην πρώτη θέση, μα... για ποια λέξη;

Στις συζητήσεις μου με ιδιοκτήτες ιστοσελίδων γύρω από τις μηχανές αναζήτησης και το SEO, αρκετά συχνά μου λένε... "εμείς ήδη βγαίνουμε στην πρώτη σελίδα" όμως προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, δηλαδή, στην δική μου ερώτηση "για ποια λέξη κλειδί;" εκεί αρχίζει να διαφαίνεται μια παρανόηση του όλου πράγματος καθώς...

σε ορισμένους φαίνεται να είναι επίτευγμα το να βγαίνεις πρώτος όταν κάποιος ψάχνει το domain name σου ή π.χ. την επωνυμία σου

...όμως γενικά αυτό είναι το αυτονόητο και κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, συνήθως χρειάζεται απλά να υπάρχεις :-)

Image search και πνευματικά δικαιώματα

Αναφέρθηκα ξανά, σχετικά πρόσφατα, στα πνευματικά δικαιώματα και τις άδειες χρήσης στο internet, αλλά αυτήν την φορά ήθελα να επικεντρωθώ στις φωτογραφίες και την δυνατότητα αναζήτησης. Γενικά το Google (όπως και άλλες μηχανές αναζήτησης), εκτός από την βασική αναζήτηση για κείμενο, προσφέρει και αναζήτηση εικόνων.

Crawlers και μηχανές αναζήτησης

Είχαμε δει και πιο παλιά για τους crawlers, τα είδη των web robots αλλά και τρόπους διαχείρισης των web spiders. Εκτός τα γνωστά bots αλλά και το OOZBOT (στο οποίο είχα αναφερθεί παλιότερα), έκανα μια μικρή λίστα με μερικούς ακόμη crawlers που βλέπω συχνά.

Οι τελευταίες τάσεις στις... "τουριστικές αναζητήσεις"

Έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε στον κλάδο του τουρισμού για τον μήνα Φεβρουάριο, όσον αφορά στους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου, σύμφωνα με τα δωρεάν εργαλεία της Google, Google Trends και Google Insights.

Setooz και OOZBOT : Beta μηχανή αναζήτησης

Ένα νέο web crawler βλέπω να οργώνει με εντατικούς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για το OOZBOT, από την "soon-coming" μηχανή αναζήτησης SETOOZ.

SEO : Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός...

Ένα σημαντικό θέμα γύρω από το SEO (search engine optimization), είναι φυσικά το αποτέλεσμα του αλλά και ο αναμενόμενος χρόνος εμφάνισης του.

Δηλαδή, σε μία νέα ιστοσελίδα στην οποία έχει εφαρμοστεί SEO, τι περιμένουμε και πότε το περιμένουμε σε ότι αφορά την παρουσία της στις μηχανές αναζήτησης (;)

Δημοτικότητα θεμάτων στα αποτελέσματα του Google

Σήμερα παρατήρησα (δεν ξέρω αν έχει καιρό που εμφανίζεται) την εμφάνιση μιας νέας πληροφορίας στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google. Έχει να κάνει μάλλον περισσότερο με forums (ή blogs) καθώς παρουσιάζει την δημοτικότητα (popularity) των θεμάτων, δηλαδή τον αριθμό συμμετεχόντων και το σύνολο των μηνυμάτων που έχουν δημοσιευτεί.

SEO : Εφαρμογή σε παλιές ιστοσελίδες

Έχω αναφέρει και σε άλλα σημεία, ότι συχνά αν και το SEO ιδανικά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας μιας ιστοσελίδας, πολλές φορές αναζητείται εκ των υστέρων, όταν ο ενδιαφερόμενος δεν βρίσκει την ιστοσελίδα του στις μηχανές αναζήτησης και αρχίζει να αντιλαμβάνεται την διαφορά που μπορεί να έχει μία επιτυχημένη ιστοσελίδα, από μία απλή ιστοσελίδα. Έτσι, ζητά το SEO να εφαρμοστεί σε μία υπάρχουσα ιστοσελίδα, που ήδη έχει στην κατοχή του.

Δυναμικά urls ή rewrite σε friendly urls;

Βλέπω γενικά, τις τελευταίες ημέρες, να υπάρχει προβληματισμός και συζητήσεις, ανάμεσα σε όσους ασχολούνται με web development ή/και SEO, αν τελικά είναι καλύτερο να μετατρέπονται τα dynamic urls σε friendly urls με την διαδικασία του rewrite.

Οι μηχανές αναζήτησης και η διαφήμιση

Ένα θέμα γύρω από το οποίο έχω την αίσθηση ότι υπάρχει σύγχυση, σε αρκετούς από αυτούς που ενδιαφέρονται για την παρουσία τους στις μηχανές αναζήτησης, είναι η διαφορά των κανονικών αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης, από τις διαφημίσεις που ίσως να εμφανίζει παράλληλα με τα αποτελέσματα.

Επιλέγοντας σωστά τις λέξεις κλειδιά στο SEO

Είδαμε σε προηγούμενα κείμενα (Προσδοκίες από το search engine optimization και Το κόστος του SEO) ότι από τα βασικότερα θέματα στο search engine optimization μιας ιστοσελίδας είναι το να καθοριστούν οι λέξεις κλειδιά στις οποίες θα στοχεύει το SEO.

Προσδοκίες από το search engine optimization

Οι προσδοκίες από το search engine optimization (SEO), μοιάζουν κατά πολύ με την γνωστή προσευχή... "προσδοκώ ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος".

Το κόστος του SEO : Έχει συγκεκριμένη τιμή;

Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων μαθαίνοντας τι είναι το SEO και κατανοώντας την αναγκαιότητα του σε μία ιστοσελίδα, ψάχνουν όπως είναι φυσικό πόσο θα κοστίσει κάτι τέτοιο.

Συνήθως η αναζήτηση υπηρεσιών search engine optimization, γίνεται μετά την κατασκευή της ιστοσελίδας, γιατί έως τότε σε μεγάλο ποσοστό αγνοούν την διαφορά μιας ιστοσελίδας από μία επιτυχημένη ιστοσελίδα. Οπότε ψάχνουν μια τιμή για σκέτο SEO σε μία υπάρχουσα ιστοσελίδα.

SEO: Μία κακή πρακτική... το κρυφό κείμενο

Σε προηγούμενο κείμενο είχαμε δει τι είναι το SEO, με λίγα λόγια, και το είχαμε διαχωρίσει από κάποιες πρακτικές/τεχνικές οι οποίες πρέπει να αποφεύγονται αν μας ενδιαφέρει το σωστό search engine optimization και η μακροημέρευση της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης.

Τα web robots ή crawlers ή spiders

Στο internet, εκτός από ανθρώπους, κυκλοφορούν επίσης και "ρομπότ", τα λεγόμενα web robots ή crawlers ή spiders. Πρόκειται για ειδικό λογισμικό, που έχει δημιουργηθεί ώστε να επισκέπτεται ιστοσελίδες και να συλλέγει πληροφορίες από αυτές.

Πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης

Οι μηχανές αναζήτησης είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του internet, πιθανότατα το πιο χρήσιμο. Καλούνται να ανακαλύψουν τις ιστοσελίδες του internet και να παρουσιάσουν σε μία αναζήτηση, ιστοσελίδες με σχετικό περιεχόμενο και πληροφορίες.

Δωρεάν καταχώρηση στις μηχανές αναζήτησης

Η δωρεάν καταχώρηση μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης, είναι μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία. Σκοπός της καταχώρησης είναι να ενημερωθεί η μηχανή αναζήτησης για την ύπαρξη της ιστοσελίδας σας, ώστε να στείλει τα web robots της να την διαβάσουν.

Δωρεάν ιστοσελίδα : Γιατί όχι;

Στις μέρες μας, είναι αρκετοί αυτοί που έχουν κατανοήσει την ανάγκη για μία διαδικτυακή παρουσία, δηλαδή την απόκτηση μιας ιστοσελίδας στο internet. Άλλοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να αποκτήσουν μια ιστοσελίδα και άλλοι όχι. Στην δεύτερη περίπτωση ψάχνουν μία δωρεάν εναλλακτική λύση.

Τι είναι το SEM : Search Engine Marketing

Το SEM (search engine marketing) είναι ένα είδος διαφήμισης στο internet, μέσω των μηχανών αναζήτησης.

Τι είναι το SEO : search engine optimization?

Το SEO (search engine optimization), είναι μια διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας προκειμένου οι μηχανές αναζήτησης να αντιληφθούν καλύτερα το περιεχόμενο της ιστοσελίδας και κατά συνέπεια να το αξιολογήσουν καλύτερα.

Μία σωστή και επιτυχημένη ιστοσελίδα

Το σημαντικότερο σημείο για το οποίο συνήθως δεν αναρωτιούνται προκαταβολικά, όσοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση μιας ιστοσελίδας είναι το αν υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας ιστοσελίδας και μιας σωστής και επιτυχημένης ιστοσελίδας.