Κατασκευή ιστοσελίδων και διαχείριση

Θέματα για την κατασκευή ιστοσελίδων αλλά και την λειτουργία / διαχείριση μιας ιστοσελίδας. Στην ενότητα αυτή μπορείτε να βρείτε ποικιλία θεμάτων... από το πως θα χάσετε τον χρόνο σας αναζητώντας δωρεάν ιστοσελίδα ή ανούσια εφέ, έως την κατασκευή μιας σωστής ιστοσελίδας και σχετικά τεχνικά θέματα

Η διαφορά επισκεπτών και επισκέψεων στα στατιστικά

Ένα σημείο που καμιά φορά μπορεί να μπερδευτεί κανείς, κατά την μέτρηση της επισκεψιμότητας μιας ιστοσελίδας, είναι η διαφορά των επισκεπτών από τις επισκέψεις. Με μια γρήγορη ματιά μοιάζει να είναι το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχει διαφορά.

Ας δούμε μια απλή διαφοροποίηση στις έννοιες:

Με λίγα λόγια, ένας επισκέπτης πολύ πιθανόν να επισκεφτεί μια ιστοσελίδα 2 ή 3 φορές. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν μιλάμε για 1 επισκέπτη και 2 ή 3 επισκέψεις.

(not provided) Μια άλλη διάσταση της μέτρησης

Το τελευταίο διάστημα διαβάσαμε για την encrypted search και για την εμφάνιση του περίφημου "(not provided)" στα στατιστικά του Google Analytics και ήδη πλέον έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε να ανεβαίνει στις τοπ θέσεις της λίστας με τις λέξεις κλειδιά της εισερχόμενης κίνησης από οργανικά αποτελέσματα του Google.

Γράφτηκαν διάφορα X(*)τούτου, μουρμούρες/γκρινιά κυρίως, αλλά εγώ δεν θα σταθώ σε αυτά, θέλω να καταγράψω μια άλλη διάσταση...

Μεταφορά ιστοσελίδας σε νέο server

Για μια ιστοσελίδα που ήδη βρίσκεται στο internet, ενίοτε (*) προκύπτει η ανάγκη να μεταφερθεί σε νέο server. Για να γίνει αυτή η μεταφορά της ιστοσελίδας, γενικά χρειάζεται να υπάρχει πρόσβαση:

Τι χρειάζεται για μία ιστοσελίδα;

Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μία ιστοσελίδα, έχουν την εύλογη απορία του "τι χρειάζεται;" για αυτό και κάπως έτσι ξεκινάμε και την συζήτηση για την κατασκευή της ιστοσελίδας τους. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν, είναι τα εξής τρία:

Κατασκευή flash banner

Το "flash" είναι κάτι που συνήθως όταν το ακούμε εμείς οι ενασχολούμενοι με το search engine optimization μας προκαλεί μία δυσάρεστη ανατριχίλα. Όταν δηλαδή ο ενδιαφερόμενος ζητάει εφετζίδικο π.χ. full flash site ή flash intro, συχνά πρέπει να καταβληθεί υπεράνθρωπη προσπάθεια για να μεταπεισθεί και να κοιτάξει την ουσία.

Drupal 7

Αρκετά παλιότερα, το Drupal το είχα δοκιμάσει λίγο σε μια demo εγκατάσταση τοπικά και γενικά μου φάνηκε ενδιαφέρον CMS. Πρόσφατα κυκλοφόρησε νέα έκδοση, το Drupal 7...

Rich Text Editors με περιβάλλον WYSIWYG

Μου ήρθε πρόσφατα μια ειδοποίηση για μια νεότερη έκδοση ενός RTE που χρησιμοποιούσα παλιότερα και σκέφτηκα να γράψω δυο λόγια για τους RTEs.

Οι Rich Text Editors, χρησιμοποιούνται εκεί όπου ένα απλό textarea δεν είναι αρκετό για την εισαγωγή κειμένου, δηλαδή το κείμενο χρειάζεται να εμπλουτιστεί με μορφοποίηση, π.χ. έντονα γράμματα, links κ.α.

flash intro σε ιστοσελίδες

Εκτός από το ρολόι ένα άλλο ιδιαίτερα δημοφιλές στοιχείο και συχνό request ακόμη και στις μέρες μας, στην κατασκευή μιας ιστοσελίδας είναι το flash intro, δηλαδή μια εντυπωσιακή εισαγωγή στην αρχική σελίδα με διάφορα πράγματα που είτε αναβοσβήνουν, είτε πάνε πέρα δώθε.

Προσθήκη μουσικής στην ιστοσελίδα και web radio

Η προσθήκη μουσικής σε μία ιστοσελίδα είναι ένα ακόμη "ζητούμενο" για αρκετούς ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν μια ιστοσελίδα (ή να την φτιάξουν μόνοι τους), πέρα από το flash intro και το ρολόι.

Θέλουν δηλαδή, μπαίνοντας ο επισκέπτης να ακούει όμορφη μουσική (π.χ. το αγαπημένο τους τραγούδι), ενώ άλλοι ενδιαφέρονται ακόμη και για το δικό τους διαδικτυακό ραδιόφωνο (web radio).

TYPO3 : Open source CMS για εταιρικές ιστοσελίδες

Είχα αναφέρει σε άλλο post μια λίστα με open source CMS αλλά εκεί δεν είχε συμπεριληφθεί το TYPO3. Τί είναι;

Το TYPO3 είναι ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου – ΣΔΠ - (Content Management System – CMS) ανοικτού κώδικα για εταιρικούς σκοπούς στο διαδίκτυο ή σε ενδοδίκτυο (intranet). Προσφέρει πλήρη ευελιξία και επεκτασιμότητα καθώς παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο προκατασκευασμένων διεπαφών και λειτουργικών μονάδων.

bluefish 2.0

Το bluefish το έχω αναφέρει ξανά, στα δωρεάν προγράμματα κατασκευής ιστοσελίδων και σήμερα διαπίστωσα μέσω του update manager στο mandriva linux ότι υπάρχει διαθέσιμη νέα έκδοση, η 2.0.

Κατασκευή e-shop

Με αφορμή πρόσφατο μήνυμα επικοινωνίας για την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την κατασκευή e-shop (στα πλαίσια μιας πτυχιακής εργασίας), σκέφτηκα να γράψω μερικά πράγματα που ίσως φάνουν χρήσιμα και σε άλλους που ψάχνουν το θέμα αυτό.

Κατασκευή ιστοσελίδων... δωρεάν!

Ένα από τα πιο hot topics στον χώρο της κατασκευής ιστοσελίδων είναι η κατασκευή ιστοσελίδων... δωρεάν! Τι είναι όμως αυτό που ωθεί κάποιον να γράψει κάτι τέτοιο στην μηχανή αναζήτησης;

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις...

Προσθέτοντας χιόνι στην ιστοσελίδα σας

Μπαίνοντας στον Δεκέμβριο, αν ήδη έχετε βάλει και ένα δωρεάν ρολόι στην ιστοσελίδα σας, θα βλέπετε προφανώς ότι πλησιάζει η ώρα για τα Χριστούγεννα και συνεπώς η ώρα να ξεκινήσει η χιονόπτωση και στην δική σας ιστοσελίδα.

Δωρεάν ρολόι στην ιστοσελίδα

Νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι είναι σχεδόν απαραίτητο σε μία ερασιτεχνική ιστοσελίδα να υπάρχει ένα ρολόι. Είναι μάλλον κάτι σαν "άγραφος κανόνας". Άλλοι προτιμούν τα ψηφιακά (με νούμερα) και άλλοι κάποιο αναλογικό ρολόι (με δείκτες που κάνουν τικ-τακ).

Σχεδίαση ιστοσελίδων (web design)

Όπως είναι γνωστό (κι αν δεν είναι θα γίνει ευθύς αμέσως), η δημιουργία μιας ιστοσελίδας είναι σύνθεση δύο πραγμάτων, της σχεδίασης και του προγραμματισμού.

Παλιότερα ίσως δεν γίνονταν αυτός ο διαχωρισμός διότι κατά βάση μιλούσαμε για απλές στατικές ιστοσελίδες που δεν χρειάζονταν κάποιο προγραμματισμό.

Σήμερα, με τις σύγχρονες δυναμικές ιστοσελίδες, ο διαχωρισμός είναι διακριτός.

Δυναμικά urls ή rewrite σε friendly urls;

Βλέπω γενικά, τις τελευταίες ημέρες, να υπάρχει προβληματισμός και συζητήσεις, ανάμεσα σε όσους ασχολούνται με web development ή/και SEO, αν τελικά είναι καλύτερο να μετατρέπονται τα dynamic urls σε friendly urls με την διαδικασία του rewrite.

Τί είναι οι βάσεις δεδομένων

Οι βάσεις δεδομένων είναι ένα από τα δύο βασικά στοιχεία μιας δυναμικής ιστοσελίδας. Τα "δεδομένα", είναι κατανοητό σαν έννοια (κείμενα, αριθμοί κλπ). Το "βάση" έχει την έννοια του συνόλου, όχι δηλαδή ότι... στηρίζει κάτι :-Ρ

Η διαχείριση των web robots

Είδαμε στο προηγούμενο κείμενο (τα είδη των web robots) την αναγκαιότητα διαχείρισης των robots, ανάλογα με το αν είναι χρήσιμα ή όχι, σε μία ιστοσελίδα. Θα δούμε τώρα μερικούς τρόπους υλοποίησης της διαχείρισης των web robots.

Δωρεάν open source CMS... γιατί τα αποφεύγω

Είχαμε δει πως μπορεί κάποιος αρκετά εύκολα να αποκτήσει μια Δωρεάν δυναμική ιστοσελίδα με open source CMS. Σήμερα θέλω να εξηγήσω με λίγα λόγια γιατί προσωπικά τα αποφεύγω στην κατασκευή ιστοσελίδων.

Το πρόβλημα της γεωγραφικής διαίρεσης

Ένα από τα προβλήματα (διλήμματα) που συναντούν οι developers που ασχολούνται με μεγαλούτσικα projects και ειδικότερα καταλόγους με γεωγραφική ταξινόμηση (π.χ. τουριστικούς οδηγούς), είναι το πρόβλημα της διαίρεσης.

Φτιάχνοντας έναν κατάλογο ιστοσελίδων

Εντάξει, το να φτιάξεις έναν κατάλογο ιστοσελίδων σίγουρα δεν είναι μία πρωτότυπη ιδέα. Είναι κάτι που έχει περάσει αρκετές φορές από το μυαλό μου και δεν το προχώρησα ποτέ, ακριβώς γιατί δεν έβλεπα τον ουσιαστικό λόγο να κάνεις μία από τα ίδια.

Δωρεάν ιστοσελίδα με το Google Sites

Η παλιότερη υπηρεσία του Google, για την εύκολη δημιουργία δωρεάν ιστοσελίδας, Google Page Creator, φαίνεται να έχει αντικατασταθεί πλέον με την νέα υπηρεσία Google Sites.

Τα web robots ή crawlers ή spiders

Στο internet, εκτός από ανθρώπους, κυκλοφορούν επίσης και "ρομπότ", τα λεγόμενα web robots ή crawlers ή spiders. Πρόκειται για ειδικό λογισμικό, που έχει δημιουργηθεί ώστε να επισκέπτεται ιστοσελίδες και να συλλέγει πληροφορίες από αυτές.

Δωρεάν καταχώρηση στις μηχανές αναζήτησης

Η δωρεάν καταχώρηση μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης, είναι μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία. Σκοπός της καταχώρησης είναι να ενημερωθεί η μηχανή αναζήτησης για την ύπαρξη της ιστοσελίδας σας, ώστε να στείλει τα web robots της να την διαβάσουν.

Τι είναι οι δυναμικές ιστοσελίδες και το CMS

Οι δυναμικές ιστοσελίδες, σε αντίθεση με τις στατικές ιστοσελίδες, δεν είναι απλά HTML έγγραφα, αλλά συμπεριλαμβάνουν προγραμματισμό (σε μία γλώσσα προγραμματισμού κατάλληλη για το διαδίκτυο, όπως π.χ. είναι η php) και ουσιαστικά είναι web εφαρμογές.

Δωρεάν δυναμική ιστοσελίδα με open source CMS

Ένα δωρεάν open source CMS είναι μία επιλογή για κάποιον που θέλει μία δυναμική ιστοσελίδα. Στο internet υπάρχουν πολλά διαθέσιμα CMS τα οποία μπορεί κάποιος να κατεβάσει δωρεάν στον υπολογιστή του, να τα εγκαταστήσει σε ένα web server (εφόσον διαθέτει web hosting και domain name) και πάνω σε αυτά να στήσει την ιστοσελίδα του, προσθέτοντας το περιεχόμενο που θέλει.

Η τιμή μιας ιστοσελίδας

Το κόστος κατασκευής μιας ιστοσελίδας είναι ένα αρκετά σχετικό μέγεθος. Σε πολλές περιπτώσεις (ιδιαίτερα στις δυναμικές ιστοσελίδες) οι ιστοσελίδες διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις ανάγκες της κατασκευής τους, τον όγκο της εργασίας που απαιτούν και τον βαθμό δυσκολίας τους.

Τι είναι το web hosting : Φιλοξενία ιστοσελίδων

Για να είναι μία ιστοσελίδα διαθέσιμη online στο internet, θα πρέπει αυτή να φιλοξενείται σε έναν κατάλληλο υπολογιστή, δηλαδή έναν web server (εξυπηρετητή ιστοσελίδων).

Τι είναι οι στατικές ιστοσελίδες

Οι στατικές ιστοσελίδες είναι απλά HTML έγγραφα. Μπορούν να περιέχουν κείμενα, εικόνες, υπερσυνέσμους (links) π.χ. μενού επιλογών και άλλα στοιχεία.

Τι είναι το RSS : Really Simple Syndication

Το RSS (Really Simple Syndication) είναι ένας εύκολος τρόπος να λαμβάνετε ενημέρωση για νέες προσθήκες περιεχομένου από διάφορες ιστοσελίδες απευθείας στον υπολογιστή σας.

Δωρεάν προγράμματα κατασκευής ιστοσελίδων

Για την κατασκευή ιστοσελίδων, δεν είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου εξειδικευμένου προγράμματος. Ένας έμπειρος web developer μπορεί να φτιάξει μία ιστοσελίδα ακόμη και με έναν επεξεργαστή απλού κειμένου.

Δωρεάν ιστοσελίδα : Γιατί όχι;

Στις μέρες μας, είναι αρκετοί αυτοί που έχουν κατανοήσει την ανάγκη για μία διαδικτυακή παρουσία, δηλαδή την απόκτηση μιας ιστοσελίδας στο internet. Άλλοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να αποκτήσουν μια ιστοσελίδα και άλλοι όχι. Στην δεύτερη περίπτωση ψάχνουν μία δωρεάν εναλλακτική λύση.

Τι είναι το SEM : Search Engine Marketing

Το SEM (search engine marketing) είναι ένα είδος διαφήμισης στο internet, μέσω των μηχανών αναζήτησης.

Τι είναι το domain name

Το domain name, είναι αυτό που λέμε απλά το όνομα της ιστοσελίδας ή η διεύθυνση της ιστοσελίδας. Για παράδειγμα, το domain name αυτής της ιστοσελίδας είναι το vdimitris.com

CPC και CPM διαφήμιση στο internet

Δύο από τους βασικούς τρόπους (χρέωσης) διαφήμισης στο internet είναι το CPC και το CPM.

WYSIWYG : What You See Is What You Get

Το WYSIWYG, φαίνεται σαν μια ασυνάρτητη λέξη εκ πρώτης όψεως. Προέρχεται από την αγγλική φράση What You See Is What You Get, δηλαδή στα ελληνικά: Αυτό που βλέπεις, αυτό παίρνεις.

Τι είναι ο web browser : Περιηγητής ιστοσελίδων

Ο web browser (στα ελληνικά μεταφράζεται συνήθως ο περιηγητής ιστοσελίδων ή κάπως έτσι), είναι το πρόγραμμα/λογισμικό του υπολογιστή που αναλαμβάνει να παρουσιάσει τις ιστοσελίδες στον χρήστη του internet.

Τι είναι η HTML : HyperText Markup Language

Η HTML είναι ένα σύνολο κανόνων για την διαμόρφωση της εμφάνισης και του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας. Ουσιαστικά, δεν είναι γλώσσα προγραμματισμού, αλλά γλώσσα περιγραφής ιδιοτήτων των στοιχείων που αποτελούν μία ιστοσελίδα.

Τι είναι το FTP : File Transfer Protocol

Το FTP (Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων) είναι μία μέθοδος διαχείρισης αρχείων σε κάποιον απομακρυσμένο υπολογιστή.

Τι είναι τα CSS : Cascading Style Sheets

Τα CSS (Cascading Style Sheets), στην κατασκευή ιστοσελίδων, είναι ηλεκτρονικά έγγραφα με ένα σύνολο κανόνων για την μορφοποίηση μιας ιστοσελίδας.

Τα στατιστικά μιας ιστοσελίδας

Τα στατιστικά μιας ιστοσελίδας, είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για κάποιον που διαχειρίζεται μία ιστοσελίδα.

Δωρεάν στατιστικά για την ιστοσελίδα σας

Είδαμε σε προηγούμενο κείμενο (Τα στατιστικά της ιστοσελίδας) την χρησιμότητα παρακολούθησης των στατιστικών. Για την καταγραφή των στατιστικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες υπηρεσίες.

Project : Η Νάουσα στο διαδίκτυο (e-naousa.gr)

Το e-naousa.gr είναι ένα project που έχω αναλάβει εξολοκλήρου (κατασκευή / ανάπτυξη, SEO, περιεχόμενο). Μία αρκετά μεγάλη ιστοσελίδα με αρκετές λειτουργίες και δυνατότητες. Για την κατασκευή της ιστοσελίδας χρησιμοποιώ php και MySQL.

κατασκευή της ιστοσελίδας για τη Νάουσα

Τι είναι το SEO : search engine optimization?

Το SEO (search engine optimization), είναι μια διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας προκειμένου οι μηχανές αναζήτησης να αντιληφθούν καλύτερα το περιεχόμενο της ιστοσελίδας και κατά συνέπεια να το αξιολογήσουν καλύτερα.

Μία σωστή και επιτυχημένη ιστοσελίδα

Το σημαντικότερο σημείο για το οποίο συνήθως δεν αναρωτιούνται προκαταβολικά, όσοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση μιας ιστοσελίδας είναι το αν υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας ιστοσελίδας και μιας σωστής και επιτυχημένης ιστοσελίδας.

Τι είναι η php : Hypertext Preprocessor

Η php, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της (php.net) είναι:

PHP is a widely-used general-purpose scripting language that is especially suited for Web development and can be embedded into HTML.