Δωρεάν ιστοσελίδα - vdimitris.gr
vdimitris - ποιητής ιστοσελίδων

Δωρεάν ιστοσελίδα : Γιατί όχι;

Στις μέρες μας, είναι αρκετοί αυτοί που έχουν κατανοήσει την ανάγκη για μία διαδικτυακή παρουσία, δηλαδή την απόκτηση μιας ιστοσελίδας στο internet. Άλλοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να αποκτήσουν μια ιστοσελίδα και άλλοι όχι. Στην δεύτερη περίπτωση ψάχνουν μία δωρεάν εναλλακτική λύση.

Ο βασικότερος, προφανώς, λόγος για τον οποίο κάποιος ψάχνει τρόπους να αποκτήσει μια δωρεάν ιστοσελίδα, είναι μάλλον το κόστος το οποίο καλείται να πληρώσει αν ζητήσει την κατασκευή της ιστοσελίδας του από κάποιον επαγγελματία ή οι τιμές της αγοράς που ίσως έτυχε να ακούσει.

Σε αυτό μπορώ να συμφωνήσω μαζί του, διότι είναι αλήθεια ότι η τιμή απόκτησης μιας ιστοσελίδας, μπορεί να ακούγεται κάπως "τσουχτερή" για την τσέπη του, για παράδειγμα κάνοντας μια έρευνα αγοράς αυτή ίσως κυμαίνεται στα 1000-2000 ευρώ.

Ένας άλλος λόγος, συνήθως για τους κάπως εξοικειωμένους χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή, είναι ότι η κατασκευή μιας ιστοσελίδας φαίνεται εύκολη υπόθεση. Δηλαδή, βρίσκουμε ένα πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων, φτιάχνουμε μερικές σελίδες με κείμενο, φωτογραφίες και ένα μενού και το ανεβάζουμε σε έναν server.

Προσπαθώντας να το σχολιάσω αυτό, μία λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη "παγίδα". Γιατί κατά την γνώμη μου αυτή η φαινομενική ευκολία, ναι μεν θα οδηγήσει στην κατασκευή μιας δωρεάν ιστοσελίδας, αλλά και πιθανότατα αποτυχημένης ιστοσελίδας. Και βέβαια το αίσθημα της δημιουργίας (η χαρά ότι κατάφερε να βγάλει μια ιστοσελίδα online) είναι δυνατό και σε πολλές περιπτώσεις δεν σε αφήνει να δεις την πραγματικότητα.

Από την εμπειρία μου σερφάροντας στο internet, μπορώ να πω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που κάποιος δοκίμασε να φτιάξει μόνος του την ιστοσελίδα του δωρεάν, είτε για να γλιτώσει τα λεφτά, είτε γιατί του φαίνονταν εύκολο είναι ότι δεν κατάφερε να φτιάξει μια σωστή και επιτυχημένη ιστοσελίδα, το οποίο μεταφράζεται σε:

  • Ελάχιστη επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας στα στατιστικά
  • Κάτω του μετρίου αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ανύπαρκτο ή χάλια SEO, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν την ιστοσελίδα τους στις μηχανές αναζήτησης
  • Ασυμβατότητα με τους διάφορους web browsers
  • Διάφορα άλλα λάθη στην ευχρηστία, την πλοήγηση και την λειτουργία της ιστοσελίδας

Το καλό είναι ότι δεν ξόδεψε χρήματα για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα. Το κακό είναι το χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Δεν αναφέρομαι στον χρόνο που αφιέρωσε στο να στήσει μόνος του την δωρεάν ιστοσελίδα, είμαι υπέρ στο να αφιερώνουμε τον χρόνο μας σε δημιουργικές ασχολίες. Αναφέρομαι στον χρόνο που θα χάσει στην πορεία, νομίζοντας ότι "ok, έχω ιστοσελίδα", το οποίο συνεπάγεται με την απώλεια του πρόσθετου οφέλους που θα κέρδιζε αν όντως είχε μία σωστή και επιτυχημένη ιστοσελίδα. Κι όλα αυτά μάλιστα, την στιγμή που θεωρητικά καταλαβαίνει το όφελος του να έχει μία ιστοσελίδα.

Είναι σαν να λέμε με απλά λόγια... Χρειάζομαι ένα αυτοκίνητο, αλλά μπορώ να φτιάξω μόνος μου μια καρέκλα με τέσσερις ρόδες :-)

Τέλος, πρέπει να σημειώσω ότι σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι να σας αποτρέψει από το να δοκιμάσετε να φτιάξετε την ιστοσελίδα σας μόνος σας και δωρεάν (άλλωστε σε επόμενα κείμενα θα δούμε διάφορους τρόπους για το πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας μια ιστοσελίδα, σε περίπτωση που θέλετε να πειραματιστείτε), αλλά απλά σας επισημαίνει ορισμένα θέματα που πιστεύω ότι χρειάζονται προσοχή και ίσως να μην γνωρίζατε.


Ετικέτες : , , , , , ,

Ίσως να σας ενδιαφέρουν και τα εξής θέματα...

Προσθήκη σχολιασμού | Σχόλια αναγνωστών RSS Feed προσθήκη στο Google

Σχόλιο από cmantellos στις 28/05/2009 (16:06:15)
Διάβασα αρκετές από τις αναρτήσεις σου και μπορώ να πω ότι τις βρήκα ενδιαφέρουσες και κατανοητές. Με άλλα λόγια μπράβο για την καλή δουλειά!
Περιμένω νεότερα σχετικά με την δωρεάν κατασκευή ιστοσελίδων καθώς και απο τι συνίσταται το περίφημο S.E.O.
Keep up.
Σχόλιο από μαρια στις 16/06/2009 (14:14:05)
istoselida prosophkh uelo entelos dorean
Σχόλιο από Christos στις 14/12/2010 (03:28:14)
Προτρέπω τους αναγνώστες της σελίδας σου, εάν δεν έχουν την άνεση που και συ αναφέρεις να κατασκευάσουν μια custom ιστοσελίδα, να προσπαθήσουν με το νεο μας εργαλείο για δωρεάν ιστοσελίδα : http://www.freesiters.com

Προσθήκη σχολιασμού | Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας


: Όνομα / Ψευδώνυμο

: E-mail (δεν δημοσιεύεται)

: Ιστοσελίδα (προαιρετικό)

Σχόλιο :
Υπηρεσίες ποίησης ιστοσελίδων...

ο Δημήτρης λέει...

Σε επίπεδο εμφάνισης, μια όμορφη ιστοσελίδα αρκεί να είναι αξιοπρεπής.

Σε επίπεδο κατασκευής, μια σωστή ιστοσελίδα ΔΕΝ αρκεί απλά να δουλεύει

Χρήσιμα εργαλεία

  • Dropbox (αποθηκεύστε αρχεία online)

Συχνές ερωτήσεις